preskoči na sadržaj

Osnovna škola prof. Filipa Lukasa Kaštel Stari

Login
Tražilica
Vrijeme

 

 

POPIS UDŽBENIKA ZA 
ŠKOLSKU GODINU
2020./2021. PO RAZREDIMA

 

 

DRUGI OBRAZOVNI MATERIJALI U ŠKOLSKOJ GODINI
2020./2021.

 

 

Pretežno vedro - igra

SafetyNet

SafetyNet je zabava za cijelu obitelj! Igrajući kviz učite o sigurnosti, ponašanju na Internetu, društvenim mrežama i ostalim aktualnim temama.

Pokaži svoje znanje i zavladaj kvizom SafetyNet klikom na logo kviza...

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Anketa
Treba li udžbenike mijenjati svake četiri godine?Zadruga Maslinik

Učenička zadruga Maslinik osnovana je 1983. godine i nije imala prekida u svom radu. Posebnost ove zadruge je upravo maslinik veličine oko 15 000 m² s više od 500 stabala raznih sorti maslina te vrt površine oko 5 000 m² u kojem uzgajamo lavandu, ruzmarin, buhač i drugo ljekovito, aromatično i ukrasno bilje.

Vrt i maslinik

 

U sklopu zadruge djeluju četiri grupe: maslinarska, ljekovito i aromatično bilje, keramičarska i graditeljska.

 

Maslinarska grupa zadužena je za održavanje maslinika i vrta, a posebno za uzgoj buhača. Godinama proizvodi ekološki čisto maslinovo ulje.

 

 

    

Poslovi oko proizvodnje ulja

 

Maslinovo ulje

 

Grupa ljekovito i aromatično bilje svake godine proizvodi različite likere, a ove godine je to bio liker od žižule. Osim likera proizvodila se i tinktura od lavande. Ove godine započeli smo s proizvodnjom sapuna od maslinova ulja uz dodatak eteričnog ulja lavande. Radimo i ulje od gospine trave, te ulje lavande i ruzmarina.

Prije nekoliko godina posadili smo buhač, biljku od čijih se cvjetova pravi prirodni insekticid na koji se kukci ne navikavaju. Buhač također beremo, sušimo i meljemo te takvog prodajemo.  Osim buhača sušimo i cvijet lavande, kadulje i majčine dušice koji se osušeni mogu upotrijebiti za spravljanje čaja. Sve ove biljke uzgajamo u školskom vrtu.

 

 

Likeri

 

Keramičarska grupa izrađuje predmete od gline. Nakon što se odluče za predmet koji će izraditi, a to su redovito predmeti karakteristični za grad Kaštela, glinu mijese, oblikuju, peku, a zatim po potrebi ukrašavaju i oslikavaju. Proteklih godina izrađivali su megarske čaše, amfore, dalmatinske muške kape (dio narodne nošnje), lopiže (kuhala), grb Koriolana Ćipika, osnivača Kaštel Starog i razne druge predmete. Ove godine izradili su kalupe za sapune i novi suvenir – pitos. Pitos je posuda koja je u antičko vrijeme služila za čuvanje žive ribe (veće posude imale su rupe za protok morske vode). Naš pitos, osim kao suvenir, uz dodatak lavande služi i u aromaterapiji.

 

Pitos

 

Graditeljska grupa od kamenčića i oblutaka izrađuje dalmatinske kućice, bunje i staje koje također mogu poslužiti kao lijep suvenir.

Svi naši proizvodi namijenjeni su prodaji, a kupuju ih najviše djelatnici škole, učenici i roditelji, a novac od prodaje zadruga koristi za kupnju ambalaže, gnojiva i alata. Jednom godišnje zadruga donira određenu svotu novca učenicima kojima je to potrebno.

 

Zadruga svake godine sudjeluje na smotrama učeničkih zadruga Republike Hrvatske i do sada je osvojila brojne nagrade.

 

 

XXV. ŽUPANIJSKA SMOTRA

Ovogodišnja Županijska smotra učeničkih zadruga, 25. po redu, održana je 3.travnja u splitskom City Centru One.


36 učeničkih zadruga pokazalo je vrlo maštovite i kvalitetne proizvode. Našu zadrugu predstavljale su učenice Sonja Jovanović Jurić, Ana Maria Ljubić i Vinka Novak te voditeljice grupa Venka Pavlov, Sanda Matas i Ana Bralić.

Predstavili smo se našim starim proizvodima: tradicionalnim nakitom i kaštelanskim zlatovezom. Ovogodišnja smotra odvijala se prema nešto drugačijim pravilima tako da su svi voditelji zadruga ocjenjivali sve štandove i proizvode osim svojih. Novost je i najproizvod, odnosno proizvod koji najbolje zadruge šalju na državnu smotru. Naš najproizvod su večernje torbice ukrašene zlatovezom.

 

Torbice ukrašene tehnikom zlatoveza

Učenica u tradicionalnoj kaštelanskoj nošnji

Učenice koje su predstavljale našu školsku zadrugu pored štanda s proizvodima

 

XXIV. SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA

24. svibnja 2012. u Trogiru, održala se XXIV. smotra učeničkih zadruga Splitsko – dalmatinske i Dubrovačko – neretvanske županije.

Ove godine pripremili smo dva praktična rada:

- tradicionalni kaštelanski nakit: lančići ( korduni), naušnice, prstenje

- kaštelanski zlatovez - stara, tradicionalna tehnika ručnog ukrašavanja narodnih nošnji.

 

 

 

TRADICIONALNI KAŠTELANSKI NAKIT

Budući da kao eko-škola nastojimo brinuti o očuvanju okoliša, ali i očuvanju kulturne baštine i tradicije kraja u kojem živimo, izradili smo nakit koji je neizostavni dio kaštelanske nošnje. Nakit je izrađen od recikliranog lima, gline i perlica. Postupak se sastoji od toga da se režu latice od lima i slažu u željeni oblik te se lijepe na glinenu podlogu uz dodavanje perlica. Na ovaj način učenici keramičko-graditeljske grupe napravili su prstenje, naušnice (kaštelanske košarice), ogrlice i fermole.

KAŠTELANSKI ZLATOVEZ

Osobito se ponosimo izradom zlatoveza, stare tradicionalne tehnike ručnog ukrašavanja narodnih nošnji i izrade slika s motivima vezanim za kraj u kojem živimo.    Naše male zlatovezilje ( učenice 5.razreda) su jako dobro svladale praktičan rad zlatoveza i tako pridonijele njegovu očuvanju. Na podlogu od svile pričvrsti se uzorak od kartona, sa gornje strane radi se zlatnim nitima, a sa donje običnim pamučnim koncem. Nakon što se vez završi ukrašava se bisernim perlicama. Određene motive zlatoveza prenijeli smo na male svilene torbice i tako povezali tradiciju i suvremenost.

 

Učenice koje su predstavljale našu zadrugu su:

Fabija Matas, Karla Vuković, Sonja Jovanović –Jurić, Vinka Novak i Ana-Marija Ljubić.

XXIII. DRŽAVNA SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA

23. državna smotra učeničkih zadruga održana je u Opatiji od 6. do 8. studenog 2011. Sudjelovalo je ukupno 66 učeničkih zadruga iz Hrvatske te 3 učeničke zadruge kao gosti iz inozemstva. Našu školsku zadrugu predstavljale su nastavnice Venka Pavlov, voditeljica keramičko-graditeljske grupe, i Ana Bralić, voditeljica učeničke zadruge i maslinarske grupe, te učenice Fabija Matas i Nina Rajčić.

 

      

Zadruga se predstavila dosadašnjim proizvodima: maslinovim uljem, lavandom, rakijom od koromača, različitim predmetima od gline (pitosi, uljanice, amfore).

 

Učenica Nina Rajčić izvela je praktični rad prikazavši postupak dobivanja peke od gline.

 

Novi proizvod s kojim smo se predstavili ove godine je liker od rogača.

 

Važno je napomenuti da su sve biljke koje koristimo za dobivanje konačnih proizvoda ubrane u našem školskom vrtu.

 

Ana Bralić

ŽUPANIJSKA SMOTRA - SPLIT 2011.

23. županijska smotra učeničkih zadruga održana je 9. svibnja 2011. u Splitu. Škola domaćin bila je OŠ Mejaši iz Splita. Na smotri je sudjelovalo 27 učeničkih zadruga.

Naša zadruga Maslinik postigla je, kao i do sada, veliki uspjeh, te zauzela peto mjesto što je dovoljno za sudjelovanje na državnoj smotri koja će biti u listopadu.

 

Školu i zadrugu predstavljale su učenice

Marina Novak

Natali Strukan

Nina Rajčić

Fabija Matas

 

te nastavnice Venka Pavlov, Sanda Matas i Ana Bralić.

 

Ove godine se naša zadruga, uz dosadašnje proizvode maslinovo ulje, lavandu, sapune i pitos, predstavila i novim proizvodima.

Članovi keramičko-graditeljske grupe izradili su peke od gline. One predstavljaju tradicionalni dalmatinski suvenir. Praktični rad izvela je učenica Nina Rajčić.

 

 

Učenici grupe Ljekovito bilje proizveli su rakiju od koromača.

 

 

Osobito se ponosimo izradom zlatoveza. To je stara tehnika ručnog ukrašavanja narodnih nošnji i slika. Izradu zlatoveza prezentirala je učenica Marina Novak.

 

 

 

DRŽAVNA SMOTRA ŠKOLSKIH ZADRUGA 2010.

U Podgori se od 4.do 6. listopada održala 22. državna smotra učeničkih zadruga. Sudjelovalo je 180 učenika iz 66 škola. Domaćin je bila OŠ don Mihovila Pavlinovića iz Podgore. Na državnoj smotri ne bira se pobjednik, nego se odabire najbolji proizvod.

Našu školsku zadrugu predstavljale su učenice Nina Rajčić i Natali Strukan te voditeljice Sanda Matas i Ana Bralić.

Kao i na županijskoj smotri, i ovdje smo predstavili ovogodišnje proizvode zadruge: maslinovo ulje, sapun od maslinovog ulja, liker od žižule, sušenu lavandu i buhač i suvenir pitos.

 

        

      

preskoči na navigaciju